Journalist: Stålindustrin måste nischa sig

"Det finns ju många nischföretag i Sverige"
4:20 min

Det krävs att företag inom tillverkningsindustrin och särskilt stålindustrin nischar sig hårt för att överleva i den hårda konkurrens och prispress som råder. Det menar Harald Gatu, journalist på Dagens Arbete när han kommenterar varslet på Surahammars bruk.

Igår kom beskedet att Surahammars bruk ska varsla omkring 50 personer, nästan hälften av sina anställda.

Företaget tillverkar elektroplåt som används för tillverkning av bland annat elmotorer och generatorer och enligt ett pressmeddelande har det sedan 2008 varit en minskad efterfrågan och priserna har pressats nedåt.

Harald Gatu säger att finanskrisen 2008 innebar en tvärnit för värdsekonomin, och att tillverkningsindustrin fortfarande lever i efterdyningarna av det. Han menar att företagen måste nischa sig för att klara sig.

– Unika produkter som är svåra att kopiera som man kan ta bra betalt för. Det nämner Surahammars bruk i sitt pressmeddelande att man ska rikta in sig mer mot nischprodukter med en högre förädlingsgrad, säger han.

Den här typen av stålindustri i Sverige, är den död?

– Nej, det är den inte. Den lever rätt stark trots tuff konkurrens, det finns ju många nischföretag i Sverige, säger Harald Gatu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".