Många av de som kommer in till Spelberoendes Riksförbund är unga. Foto: Julie Jacobsen/TT
Foto: Julie Jacobsen/TT

Gruppbehandling hjälper spelberoende

"Bara siffror på en display"
1:40 min

Västerås stad fortsätter sin satsning på gruppbehandling mot spelberoende. Modellen har testats ett par år och gett bra resultat. En ny behandlingsgrupp träffas under våren.

– Vad vi har sett när folk avslutar sin behandling, så lyckas väldigt stor del sluta. Det säger Kalevi Kauramäki, alkohol- och drogrådgivare på Västerås stads missbruksmottagning. 

Spelberoende är ett relativt nytt problem i samhället, och det är nu tredje gången som gruppbehandling startas i Västerås. Ett antal personer som sökt hjälp får lära sig olika saker om spelberoendets mekanismer.

– Vi lägger rätt mycket tid på hur beroendeutveckling går till och hur hjärnans belöningssystem är inblandat, säger Kalevi Karuamäki.

Det är övervägande män i åldrarna 25 till 34 som söker hjälp för spelberoende. Men med all säkerhet grundläggs beroendet tidigare än så.

Riksförbundet Spelkontroll kommer under 2015 att fokusera på unga mellan 16 och 25 år. Det säger deras ordförande Gustav Sundgren till P4 Västmanland.

I spelberoende ingår också trav, vadslagning, sportspel och andra former som har funnits länge. En faktor som har lagt en ny dimension till spelandet är förstås internet, något man kan se även i Västerås.

– Tillgängligheten. Spela dygnet runt, ingen som ser det, inte ens en känsla av att det är pengar: det är bara siffror på en display. Allt det ökar riskerna, säger Kalevi Kauramäki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".