Bandyboll på isen / Foto: Anders Wiklund / TT
Bandyboll på isen / Foto: Anders Wiklund / TT

Tillberga kritiserar nytt serieförslag

"Törs nästan ta gift på att det inte går igenom"
1:40 min

Svenska bandyförbundet vill göra en förändring i seriesystemet. Men förslaget är inte bra, anser Tillberga Bandys klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson.

Målet med Svenska Bandyförbundets förslag är att elitserien ska minskas med fyra lag och bara innehålla tio klubbar. Detta för att spetsa toppen och se till att lagen ska få spela fler matcher.

Förslaget är dåligt tycker Tillberga Bandys klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson, men han håller med om att en förändring är nödvändig.

– Det är ett måste att få till ett mer pyramidformat seriesystem. Däremot så köper jag inte att det ska vara 10 lag i elitserien och 14 i allsvenskan, utan jag förespråkar 12 lag i båda serierna, säger han.

Med 10 lag i elitserien så är tanken att lagen ska mötas vid fyra tillfällen under säsongen och därmed öka antalet omgångar.

Men det skulle innebära en längre säsong som då måste inledas tidigare på hösten vilket skulle fälla vissa klubbar menar Tobias Johnsson.

– Endast de som har hall kommer då kunna spela i elitserien om tre år. Ur den aspketen tror jag inte att det gynnar bandyn.

I den nuvarande elitserien så ligger Tillberga ohjälpligt sist. Men det är inte i egen sak som de ställer sig emot förslaget att elitserien ska kapas med fyra lag.

– När den här diskussionen började ifjol så låg vi i allsvenskan och redan då så argumenterade vi för färre lag både i elitserien och i allsvenskan. Vi försöker se det här för bandyns bästa och på sikt få en bättre spets, säger Tobias Johnsson.

VSK har också den inställningen att det behövs få till en förändring i seriesystemet. Men klubbchefen Michael Campese är osäker på vad som är bäst.

– Vi måste minska ner elitserien från de 14 lag som är nu, men det är en större fråga än att bara diskutera hur många lag det ska vara i varje serie så jag har svårt att svara på vad som är bäst. Men vi lutar åt förslaget med tio lag i elitserien, säger Campese.

Men Tobias Johnsson i Tillberga tror inte att det förslaget kommer röstas igenom på årsmötet i april.

– Nej det kan jag nästan ta gift på. Anders Jakobsson i Sandviken summerade det bra när han sa "pruta hårt så får du det pris du vill ha". Föreslå tio så kommer alla vara nöjda med tolv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".