Carola Gunnarsson (C), Sala. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Carola Gunnarsson (C), Sala. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Salas kommunledning åker på studieresa till Bryssel

"För att skaffa information och kunskap"
1:41 min

Om några veckor åker ledande politiker och några tjänstemän från Sala kommun, sammanlagt 19 personer, till Bryssel på en bildningsresa. Kommunalrådet Carola Gunnarsson säger att man gör resan för att kommunen behöver lära sig mer om EU:s arbete.

– Det här behöver vi bli bättre på att hantera, att dels kunna hämta hem mer resurser till kommunen men också få en fördjupad kunskap om hur arbetet fungerar, säger Carola Gunnarsson.

Hon berättar också att revisorerna i höstas påpekade att de såg betydande kunskapsbrister om EU-arbetet bland politiker och tjänstemän i Sala kommun. Det var också för dåliga kunskaper om hur man kunde utnyttja exempelvis EU:s strukturfonder.

Är det inte ändå så att hur man arbetar med EU i kommunen är det viktigaste så att man klarar av att göra allt detta på hemmaplan?

– Jo, man behöver klara av att göra detta på hemmaplan men de flesta kommuner och kommunledningar har tidigare också insett behovet av att man också får en fördjupad kunskap och känsla för hur arbetet fungerar.

– Det här är ju inget ovanligt att man åker med kommunledningar på besök till Bryssel. Här i länet är det ju flera andra kommuner som brukar göra sådana här resor för att skaffa information och kunskap, säger Carola Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".