Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkbonde vill se åtgärder från regeringen

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 16.16
"I Finland ersätter staten mjölkleverantörer"
3:43 min
Tomas Alden. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Tomas Alden lantbrukare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Landets mjölkbönder har det besvärligt just nu. Tomas Aldén i Hedåker utanför Sala är en av flera som drabbats av lägre ersättning för den mjölk som han levererar till mejeriet.

EU-sanktioner mot Ryssland har fått Ryssland att stoppa importen av mjölk och mjölkprodukter från EU.

En konsekvens av importstoppet är ett det har blivit ett överskott av mjölkprodukter, och det har pressat ner priserna.

I riksdagen har politiker, lantbrukare, banker och flera andra idag träffats för att diskutera situationen för landets mjölkbönder.

Lantbrukaren Tomas Aldén i Hedåker har 130 kor. Han påverkas negativt när ersättningen blir lägre.

– För varje ettöring som jag tappar, det är drygt 12 000 kronor för mig, sedan kan man ju räkna ut själv vad det blir per årsbasis, säger Tomas Alden.

De miljoninvesteringar som Tomas Aldén har satsat på är två mjölkrobotar som han köpte in för några år sedan. Robotarna underlättat arbetet på gården.

Tomas Alden är också en av de 30-tal mjölkbönder som idag levererar mjölk till Grådö Mejeri utanför Hedemora, som idag ägs av Falköpings mejeri.

Mejeriet betalar bonden 16,8 öre mer per liter än vad Arla gör. Men deras ersättning följer vad Arla betalar.  

Tomas Aldén får idag ut omkring 3:30 per liter levererad mjölk och det är under den gräns som gör att det går runt, säger han.

Nu vill han se åtgärder från regeringen:

– Gör som Finland som exporterar väldigt mycket till Ryssland, där har staten gått in och gett en ersättning tiill mjölkleverantörerna. För det är ändå politikerna som sätter ett krav på Ryssland som slår på oss mjölkbönder.

– Sedan kan man ju direkt också gå in och garantera banklån och sådana saker. Så att ingen stackare går i konkurs för det här. Det vore förödande, alla som nysatsar och tror på framtiden.

– Den här osäkerhetsfaktorn, det tar på psyket om man nyss har startat och inte kommit igång. Man känner oro för att komma igång med produktionen, säger Tomas Alden till P4 Västmanland.

Han är glad att han har flera ben att stå på. Förutom mjölkkor har han spannmålsproduktion. Dessutom har han en skogsmaskin som gör att han kan avverka skog åt skogsägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".