Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Influensan på gång i länet

"Det förekommer tre olika typer"
1:08 min

Januari månad brukar innebära influensa och fler fall börjar märkas, men kulmen väntas först om någon månad. Enligt smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård i Västmanland är influensan på gång.

– Man märker nu över helgveckorna och även i förra veckan att antalet har ökat, man märker att epidemin är på gång. Men ännu så länge är det så pass få fall att det inte är någon större påfrestning på sjukhusvården när det gäller patienter som behöver läggas in.  

– Men det är mycket sannolikt att situationen kommer att utvecklas under veckorna som kommer, att influensan kommer att öka för att förmodligen kulminera i slutet på februari och kanske en bit in i mars, säger han.

Är det någon särskild typ av influensa i år?

– Nej, det förekommer tre olika typer, dels vanlig säsongsinfluensa A, även den variant vi kallade Svininfluensa för fem år sedan, och även fall av influensa B. Men ännu så länge är det för tidigt att sia om vilken av dessa stammar som kommer att vara de som dominerar, säger smittöverskyddsläkare Jan Smedjegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".