Konstnären Gustaf Broms. Foto: Sveriges Radio
Konstnären Gustaf Broms. Foto: Sveriges Radio

Unik konstshow med dygnet runt-performance

"Det som driver mitt arbete är att trycka gränserna framåt"
4:54 min

Imorgon är det vernissage för en ny konstutställning på Galleri K i Västerås. Utställningen heter The world perceives itself through us och är en show i tre delar av och med konstnären Gustaf Broms. 

– Huvudsaken är ett performance som kommer vara under en vecka som man kan se när galleriet är öppet inifrån men på kvällstid genom fönstret. Och sedan är det en del som är ett nytt videoarbete och sen är det en del som blir en väg med olika snapshots från olika performances från de senaste tio åren från i stort sett hela världen, säger konstnären Gustaf Broms. 

Detta är en unik utställning i den mån att Gustaf Broms kommer vara ständigt närvarande under sitt performance dygnet runt i sju dagar.

– Jag har aldrig provat något liknande. Jag har gjort långa projekt tidigare, jag ahr gjort 24 timmars verk förra året i Göteborg men då var det 24 timmar av aktivitet. Här vill jag komponera in ätandet och sovandet i själva verket. Och det har  jag aldrig gjort förut!   

Vad är performancekonst?

– Som jag ser det är ett sätt att bygga bilder med sin kropp. Men jag tror att du får olika svar beroende på vem du frågar. Det jag ser som det centrala är att du jobbar med kroppen i tid och rum, så det är dem tre ingredienserna, och bygger bilder genom det. Det är många som gör definition mellan vad som är teater och vad som är performancekonst och det är som en pågående debatt fast jag känner att det intresserar egentligen inte mig. Jag fokuserar på att göra mitt arbete och jag behöver inte definiera vad jag gör, arbetet definierar sig själv och jag behöver inte sätta ord på det jag gör utan mitt arbete är det här!

The world perceives itself through us startar 17 januari klockan 12 på Galleri K i Västerås och pågår fram till 1 februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".