spice
Foto: Markus Schreiber / TT

Beroendecentrum kritiserar skrupelfria drogtillverkare

"Det är helt fasansfullt egentligen"
1:15 min

Även om man sedan i höstas inte hört så mycket om de droger som går under samlingsnamnet spice finns drogerna kvar. Tillverkarna ändrar sammansättningen och använder människor som försökskaniner.

I höstas rapporterade om flera förmodade överdoser av den syntetiska drogen spice, en 22-åring i Fagersta dog och 3 ungdomar i Irsta hittades medvetslösa.

Men nu har vi inte hört något om spice på flera månader.

Robert Olsson, chef på Beroendecentrum Västmanland, tror att det kan bero på att tillverkarna av drogerna försökt ändra sammansättningen så att de inte ska vara lika farliga.

Så här berättar Robert Olsson om tillverkarna av drogerna som går under samlingsnamnet spice:

– De flesta finns ju i Indien, Kina, Asien överlag, Ryssland och så vidare. Det här är ju deras grej så att säga, många är stora, stora företag och andra är pyttesmå.

– Man använder sig av kemister eller människor som är kunniga inom det här området och kan göra de förändringar som krävs och så skickar man helt enkelt ut det och testar och tyvärr är det ju människor som är försökspersoner i det här fallet, säger Robert Olsson till P4 Västmanland.

– Utfallet i den första leveransen bestämmer ju huruvuda de ska gå vidare med det här eller inte och den här leveransen som kom då (i höstas) den går man ju förmodligen inte vidare med, det skulle ju vara förödande för företaget.

Om kunderna dör?

– Ja, absolut. Det här är ju totalt skrupelfira människor tycker jag... och fruktansvärda saker som de gör. De utnyttjar alltså att människor har en sjukdom och använder dem då som försökskaniner. Det är helt fasansfullt egentligen, säger Robert Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".