Åsa Eriksson (S) i Norberg. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Åsa Eriksson (S) i Norberg. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Kommunalt samarbete fortsätter i norra Västmanland

Åsa Eriksson: Fungerat bra
1:40 min

Allt fler små kommuner väljer att samarbeta i olika frågor. Och det lönar sig ofta, visar till exempel en utvärdering av Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK.

Det är kommunerna Fagersta och Norberg som gått samman om området kommunalteknik.

– Överlag tycker jag samarbetet i NVK med Fagersta kommun har varit bra. Allt kan bli bättre, men jag delar uppfattningen. Norbergs kommun har vunnit väldigt mycket, säger Åsa Eriksson (S) kommunalråd i Norberg.

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund har funnits i tio år och nu utvärderas verksamheten av revisionsbyrån PricewaterhouseCoopers. De två kommunerna ville öka effektiviteten och minska sårbarheten. Och i stora drag har man lyckats, anser revisionsbyrån men pekar också på situationer med sårbarhet som den stora skogsbranden i Västmanland. Åsa Eriksson håller med.

– Vi hade dels problem inom kommunorganisationen att räcka till. Sedan tror jag att det var problem för själva NVK-förvaltningen. De jobbade åt två kommuner samtidigt, och båda kommunerna var i krisläge. De löste sin uppgift men jag förstår att det var stora påfrestningar på deras verksamhet.

Och ser man på samarbete i sig, så är det nödvändigt för mindre kommuner, menar Åsa Eriksson och ger exempel på nya samarbeten.

– Sedan 1 januari har vi en överförmyndarnämnd med Hedemora och Avesta, och tittar man framåt vill vi gärna samverka med annan kommun inom kultur-, idrotts- och fritidsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".