Uthyrning av personal till industrin går just nu mycket bra.
Många jobb försvinner i industrin. Foto: Simon Paulin/TT.

"Svensk industri investerar för lite"

"Det är oerhört allvarligt"
1:37 min

Sedan år 2000 har drygt 163 000 jobb försvunnit från industrin i Sverige. Fler lär det bli. Sverige håller på att avindustrialiseras. Det säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Det är oerhört allvarligt. Vi har sedan millennieskiftet, och även dessförinnan, sett en vikande trend när det gäller industriproduktion och industrikapacitet i Sverige, säger Anders Ferbe.

– Vi vet att det inte är så att det slår igenom direkt i välfärdstjänster och i landets ekonomi när industrin krymper. Men det slår igenom på en tio till femton års sikt, säger Ferbe i veckans Kaliber.

Hur allvarligt är det tycker du?

– Om man jämför med England, som hade en enorm avindustrialisering på 70- och 80-talen, vad gör de i dag? De försöker nyindustrialisera. Jag hoppas att vi slipper nyindustrialisera Sverige utan att vi istället kan ta var på den industri som finns här nu och se till att vi skapar bättre förutsättningar.

Svensk industri investerar för lite och satsar för lite på forskning och utveckling, menar IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Det kommer att påverka den svenska ekonomin negativt, menar han och det kommer slå mot välfärden.

En rad åtgärder behöver därför sättas in för att den negativa utvecklingen ska brytas, menar Anders Ferbe.

– En energipolitik så att vi kan klara basindustrin, en fungerande infrastruktur så att vi kan frakta varor på ett konkurrenskraftigt sätt i Sverige. Vi behöver få en ordentlig satsning på framtida kompetensförsörjning inom industrin. Det kan handla om allt från verkstadsarbetare till avancerade ingenjörer och liknande, säger Ferbe.

På andra håll i världen ser det annorlunda ut än i Sverige. I Sydkorea till exempel, bygger koncernen Hyundai Steel upp ett enormt stålverk i staden Dangjin utanför huvudstaden Seoul.

Bygget kostar tio miljarder dollar och koncernen har i dag 500 utvecklingsingenjörer och tänker anställa ytterligare 100 som enbart jobbar med produktutveckling, säger Park Hyojoon på Hyundai Steels utvecklingsavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".