Sala silvergruva (Drottning Christinas schakt) / Foto: Michael Gawell SR
1 av 2
Sala silvergruva (Drottning Christinas schakt) / Foto: Michael Gawell SR
Petra Jablonski / Foto: Inga Korsbäck. Sveriges Radio
2 av 2
Petra Jablonski / Foto: Inga Korsbäck. Sveriges Radio

Sala vill ta plats som filmstad

"Jordskott är filmatiserad här i Sala"
1:26 min

Sala kommun vill bli en filmstad och locka till sig filmskapare. Redan i dag så är ett antal filmprojekt på gång och Petra Jablonski kulturutvecklare i kommunen hoppas på fler projekt där Sala finns med.

Att kommunen menar allvar med sina planer på att bli en filmstad det framgår om inte annat av den kulturplan som presenterades 1 januari 2014 och inom kort är det också premiär för en dramaserie som kommer att visas i SVT, med premiär 16 februari.

– Tio avsnitt av Jordskott. Den är filmatiserad här i Sala och de har valt Sala av många orsaker. En är att det är fin natur, jättefin gammal stadskärna och det finns många gamla byggnader som det kan använda sig av. Så närheten till Stockholm och priserna.

Men gruvan då spelar den någon roll?

– Gruvan spelar också roll förstås och de har använt sig mycket av Sala silvergruva och andra delar av Sala också, säger Petra Jablonski.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".