Varg i snö
Jägareförbundet vill jaga varg i länet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Besked om vargjakt väntas idag

"Måste kunna ha en levande landsbygd"
1:30 min

Jägareförbundet i Västmanland har ansökt om licensjakt på varg. Länsstyrelsen fick in ansökan i morse och väntas komma med ett besked under dagen.

I slutet på november förra året beslutade Länsstyrelsen att det inte skulle bli nån vargjakt i Västmanland den här vintern. Man ansåg då att vargstammen i länet var för liten för att nån jakt skulle tillåtas.

Men Jägareförbundet anser att det idag finns fler vargar i länet än vad man trodde då.

– Inventeringen som vi gjort de senaste veckorna visar att vi har betydligt mer varg i Västmanland än vad vi hade på den inventering som har legat till grund för beslutet att vi inte skulle jaga varg, det säger Emil Stolpe Nordin som är ordförande för Jägareförbundet i Västmanland. 

Jägareförbundet vill ha tillstånd att skjuta fyra vargar i länet under det här året, två i Färnareviret och två i Hedbynreviret.

– Vi måste kunna ha en levande landsbygd med lantbrukare som törs bedriva lantbruk med kreatur på bete, säger Emil Stolpe Nordin.

Just nu pågår jakt på varg både i Örebro- och Värmlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".