Mimer vill sortera ut elskrotet

"Många börjar lära sig att inte kasta i restavfallet"
1:02 min

Under den här månaden börjar det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås att sätta upp lådor i miljöbodarna. I de lådorna ska man slänga förbrukat elavfall, och inte i de vanliga soporna.

En del av det här avfallet har tidigare hamnat i de vanliga hushållssoporna, berättar Anna Wadsten på Mimer som är sakkunnig i miljöfrågor:

– Det handlar om mobiltelefoner, ficklampor, hörlurar och lite större saker som brödrostar, elvispar och en del leksaker, säger hon.

Hur stort är det här problemet?

– Jag skulle inte säga att det är jättestort, men det vi ser är att våra hyresgäster och den stora allmänheten också har börjat lära sig att det inte ska i restavfallet. Vi hittar ofta det här stående på golvet i miljöbodarna, så det finns en vilja att göra rätt. Och nu tänkte vi göra det lättare för hyresgästerna att göra rätt.

Nu ska ni sätta upp röda lådor, vad kommer man att kunna kasta där?

– Man kommer att kunna kasta allt elektriskt avfall som är tillräckligt litet för att få plats i boxen. Gränsen går där ungefär vid en kaffebryggare, vattenkokare eller brödrost och saker som är mindre än det kan man lägga där, säger Anna Wadsten på Mimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".