Här är ett körkort. Foto: HIK
Många förlorar körkortet efter att ha kört för fort. Foto: HIK

Många mister körkortet efter fortkörning

"Lite högre siffror i hela landet"
1:02 min

Förra året blev 958 västmanlänningar av med körkortet, enligt Transportstyrelsen. Ännu fler var det året innan. Den vanligaste orsaken bakom att körkort återkallas är fortkörning.

Siffran för 2014 är den näst högsta siffran sedan Transportstyrelsen övertog ansvaret som landets körkortsmyndighet för fem år sedan.

Anders Hedåberg på Transportstyrelsen säger att den vanligaste förseelsen handlar om fortkörning:

– Ja, hastighetsöverträdelser är absolut vanligast. Men det som vi ser hårdast på är grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri, säger han.

Hur står sig Västmanland i jämförelse med resten av Sverige?

– Det är lite högre siffror i hela landet än vad vi haft tidigare år, så Västmanland sticker egentligen inte ut på det sättet. Det återkallas lite fler körkort i riket i stort, även i Västmanland.

Kör folk sämre, eller vad kan du se för orsak?

– Vi är beroende av rapporter från polisen, läkare och så vidare och att vi också hinner göra alla de utredningar som behövs för att se om någon är trafikfarlig eller inte. Och nu så här fem år in på Transportstyrelsetiden så har vi fått till ett bra arbetssätt som gör att vi hinner med de utredningar vi ska hinna med och då resulterar det i fler återkallelser av körkort, säger Anders Hedåberg.

– Men vi har inget stöd för att folk skulle ha kört sämre de senaste åren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".