Maja Westin och Josefine Vestergaard. Foto: Jenny Berggren/SR
Maja Westin och Josefine Vestergaard vill skapa debatt om teknikutvecklingen i skolan. Foto: Jenny Berggren/SR

Sala kommun försvarar valet av läsplattor i skolan

"Stör i klassrummet och är inte särskilt användarvänliga"
2:46 min

Elever är kritiska till att skolor i allt större utstreckning köper in små surf- och läsplattor istället för datorer. Men enligt skolpolitiker finns inga planer på att stoppa den utvecklingen.

I en debattartikel som publicerats i flera tidningar ifrågasätter gymnasieeleverna Maja Westin och Josefine Vestergaard från Sala att skolor väljer surfplattor som arbetsverktyg till eleverna istället för datorer.

Precis som smartphones stör de koncentrationsmöjligheten i klassrummet och ger också en sämre arbetsmiljö, menar de.

-De fungerar ju på samma sätt som en smartphone och har samma tillgång till appar och sociala medier och notiser som poppar upp. Och om man sitter och skriver en uppsats eller någonting som kräver mycket koncentration så störs man av det, säger Maja Westin.

-En Ipad är så liten och diskret, den kan man ha i knät eller på bordet med lägre ljusstyrka och så märker inte läraren vad man gör.

Enligt Josefine Vestergaard och Maja Westin är de inte ensamma om att tycka att de små skärmarna utan ordentliga tangentbord, inte alls lämpar sig för skolarbete. De berättar om andra ungdomar i länet, både på gymnasiet och högstadiet, som bland annat tycker att sitta böjd över en platta är allt annat än ergonomiskt och sådant som kan ge "gam-nacke".

- De kan vara bra för mindre barn, men inte på högstadiet. Kanske som sökverktyg men inte till att skriva längre uppsatser, säger säger Josefine Vestergaard.

Peter Molin (M) är ordförande i skolnämnden i Sala, en av de kommuner som köper in surfplattor till eleverna på högstadiet. Han uppskattar ungdomarnas initiativ att skapa debatt kring teknikutvecklingen i skolan men ser i nuläget ingen anledning att låta den byta spår. Surfplattor är ett betydligt billigare alternativ än datorer för skolorna att köpa in.

Men någon utvärdering av vilka konsekvenser surfplattorna fått för arbetsmiljön i skolan, det har man hittills inte gjort säger han.

- Vi ska inte heller glömma att det finns datorer i skolan som man kan använda om man till exempel ska skriva en uppsats. Och många elever har ju faktiskt datorer hemma också. Det finns frågetecken kring plattorna men jag tror det finns möjligheter att komma runt det.

Så man kommer att fortsätta köpa in surfplattor?

- Ja, det kommer man att göra, säger Peter Molin (M), ordförande i skolnämnden i Sala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".