Pelle Holst och Erik Holst, delar av gycklargruppen TRiX. Foto: Sveriges Radio
Pelle Holst och Erik Holst, delar av gycklargruppen TRiX. Foto: Sveriges Radio

Från Lekvattnet till Västerås och vidare

"Vi vill att man ska ta tag i frågor som är viktiga för en själv"
4:31 min

Ikväll är det nypremiär av gycklargruppen Trix's demokratiföreställning I'm from lekvattnet, motherfucker! 

Att ni själva är från Lekvattnet, har det påverkat ert tänkt om glesbygden? 

– Det är lättare för oss att prata om landsbygdsutveckling när vi vet och känner till historien. Hur det är att växa upp i en glesbyggdsort o.s.v. Vi vill försöka väcka frågan VILL jag flytta eller VILL jag stanna kvar? Just idag pratar man rätt mycket om att man SKA flytta, då är man lyckad, säger Pelle Holst. 

Enligt er själva har nu föreställningen blivit "bättre, snyggare och tajtare", på vilket sätt då?

– Badbollarna är på plats, vi har fixat ljudet, vi har fixat ljuset, vi har repat mer och vi har tagit tag i de frågor som dykt upp tidigare när vi turnérade. Vi har trimmat seglen kan man säga, säger Pelle Holst. 

– En sak vi drömt att få in i showen har vi nu äntligen lyckats med, vi kommer ha ett  mentometersystem. Så hela publiken får vara med och så får de små dosor med svarsalternativ. Under showen ställer vi frågor rörande just barn och ungdomar och relationen till demokrati. Så när vi varit ute och turnérat kommer vi ha en liten databas över länet och de som svarat hur de tycker det är att växa upp i orten där de bor. Show och forskning samtidigt, det blir häftigt!, säger Pelle Holst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".