Akutmottagningen i Västerås.
Akutmottagningen i Västerås. Foto: Helena Lund

Läget har lättat på sjukhuset i Västerås

Situationen på sjukhuset i Västerås är något bättre idag. Vid 15-tiden fanns sju vårdplatser lediga på hela sjukhuset. Igår och i morse var läget pressat med många överbeläggningar.

Efter rond och utskrivning av inneliggande patienter så finns nu sju vårdplatser lediga på hela sjukhuset.

Igår var läget så pressat att Västerås sjukhus skickade ut ett pressmeddelande om att man hade 13 överbeläggningar. Man uppmanade patienter som inte hade behov av akut sjukvård att vända sig till primärvården eller 1177.

I morse var det ännu mer problematiskt. Då hade sjukhuset i Västerås hela 22 överbeläggningar. De patienterna låg utspridda på flera avdelningar, allt ifrån kirurgen, ortopeden till urologen.

Men efter läkarronder tidigare idag lyckades man skriva ut flera patienter till hemmet eller särskilda boenden.

Det resulterade i att det vid 15-tiden idag fanns sju vårdplatser lediga, uppger Anette Daneryd, utvecklingschef på Västmanlands sjukhus, för P4 Västmanland.

Skälet till de ständiga överbeläggningarna är brist på sjuksköterskor. På grund av det har sjukhuset i Västerås stängt ett femtiotal vårdplatser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".