Sockenstugan i Västanfors, Fagersta.
1 av 2
Sockenstugan i Västanfors, ett av tvisteämnena mellan församlingen och kommunen. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Freden i Fagersta kostar miljoner

"Vi har ju god ekonomi i kommunen"
1:41 min

Uppgörelsen mellan Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling kommer att kosta kommunen 10,5 miljoner kronor. Det blir prislappen för att sluta fred efter många års strider.

Församlingen har under flera år drivit en friskola och anser att man inte fått tillräckligt i elevpeng från kommunen och det har lett till ett antal rättsliga processer. Ett annat tvisteämne har varit sockenstugan i Västanfors.

Ända sedan i november har kommunen och församlingen suttit i förhandlingar och nu har man till slut kommit överens. Igår undertecknades ett avtal som innebär att man gör upp i godo.

Alla rättsliga processer avslutas och kommunen ska betala 10,5 miljoner kronor till församlingen. Församlingen hade begärt 19 miljoner kronor, men det landade alltså på drygt hälften.

För ett år sedan fick församlingen rätt i förvaltningsrätten. Kommunen hade betalat ut för lite skolpeng under år2010. Pengarna som betalas ut nu kan ses som innestående skolpeng för åren 2011, 2012 och 2013.

– Det är pengar som vi förutsåg att vi ändå skulle tvingas betala, eller bli tilldömda att betala. Det vi nu har gjort är att undvika själva domstolsförfarandet, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S).

Pengarna ska betalas ut senast den 29 januari, men kommer inte att tas från någon verksamhet.

– Det tar vi ur vårt egna kapital och vi har ju god ekonomi i kommunen, säger Marino Wallsten till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".