Del av Vasagymnasiet som blev utbränd. Foto: Kennet Lindquist/SR
Del av Vasagymnasiet som blev utbränd. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio

Anlagda bränder gav tre månaders fängelse

Nu har också den 18-årige man som stått åtalad för bland annat två uppmärksammade bränder i Arboga fått sin dom.

18-åringen döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Tidigare har en 21-åring dömts till två och ett halvt års fängelse.

Både 21-åringen och 18-åringen döms för att i juni ha tänt eld på Arboga Södras klubbstuga, som brann ner till grunden.

Båda döms också för att i augusti ha satt eld på ett soprum i Vasagymnasiets lokaler, något som ledde till stora rökskador i byggnaden.

När det gäller åtalet för falskt larm, som avser två bombhot mot Stureskolan två veckor senare och som ledde till att skolan fick utrymmas, dömdes de två unga männen olika.

Det meddelade som klottrades på väggen om att en bomb skulle explodera döms bara 21-åringen för. Både han och 18-åringen döms däremot för den bombattrapp som placerades vid skolan, och den lapp med hot som sattes upp på en dörr.

Västmanlands tingsrätts dom mot 18-åringen kom igår, och han får alltså ett lindrigare straff än 21-åringen. Han döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn med hänvisning till hans låga ålder och andra omständigheter

I domen mot den 21-årige mannen, som fick två och ett halvt års fängelse, ingick - förutom mordbrand och falskt larm - också sexuellt utnyttjande av barn.

När han var 18-19 år gammal ska han ha haft samlag med en då 13-årig flicka som han hade ett förhållande med.

När det gäller ersättning för de skador som orsakades av de två bränderna ska skadeståndsfrågan avgöras i ett separat tvistemål i tingsrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".