Entré till Västerås flygplats. Foto: Camilla Olsson/SR.
Foto: Camilla Olsson/Sveriges Radio.

Nytt mångmiljonbidrag till Västerås flygplats

"Det ska bli mer affärer på flygplatsen"
1:25 min

Kommunstyrelsen i Västerås väntas i dag fatta beslut om extrapengar till Västerås flygplats. Det är ett aktieägartillskott från Västerås Stad på 25 miljoner, utöver det driftbidrag flygplatsen får på 15 miljoner per år.

Samtidigt ska det tas fram en handlingsplan för att flygplatsen ska kunna bära sig bättre i framtiden. Anders Teljebäck, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen, förklarar varför man vill skjuta till extrapengarna:

– Det är för att skapa förutsättningar för den långsiktiga handlingsplan vi nu ska få till så att vi kan se till att flygplatsen ges de här långsiktiga villkoren för att kunna bedriva en affärsmässig verksamhet med flyg och kanske breddat ägande.

För det här är utöver de 15 miljoner som flygplatsen får varje år i driftbidrag, det här är extrapengar?

– Det här är ett aktieägartillskott för att återställa aktiekapitalet men också att flygplatsen ska få ett fritt kapital att jobba med, och det här är ju förutsättningen för att vi ska kunna jobba med den här långsiktiga handlingsplanen, så att vi får bättre affärer på flygplatsen.

Den här marknadsmässigheten som du talar om, när kommer vi få se den egentligen?

– Det handlar ju om att det ska bli mer affärer på flygplatsen. Mer folk som flyger, mer gods som passerar flygplatsen och på det sättet se till så att flygplatsbolaget kommer i en annan situation än vad man är idag. Det är ju det vi menar med affärsmässighet, säger Anders Teljebäck.

I dag beslutar alltså kommunstyrelsen, senare fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".