Juha Rundgren (V). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Juha Rundgren (V). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Landstinget tänker om - ska utreda dyslexi hos vuxna

"Finns inte någon annan instans som utreder"
1:34 min

Landstinget Västmanland har fått kritik för att inte utreda dyslexi bland vuxna. Men landstingsrådet Juha Rundgren (V) säger nu att han är beredd att ändra beslutet.

Västmanland är det enda landsting i landet som inte utreder dyslexi, alltså läs- och skrivsvårigheter, bland vuxna. Det här är något som Västerås dyslexiförbund tycker är oacceptabelt.

Vänsterpartisten Juha Rundgren är det landstingsråd som har ansvar för dyslexifrågor, och han var en av de som tidigare sa nej till ett förslag om att diskutera frågan med kommunerna. Men han säger nu att han är beredd att titta på problemet.

– Sen dess har det hänt en del saker när det gäller mig personligen. Jag har sökt kunskap kring dyslexi och när det gäller vuxna dyslektiker så tycks det inte finnas någon annan instans som gör utredningar och då måste vi göra det, säger Juha Rundgren.

Han säger att landstinget nu ska kolla upp att de har rätt kompetens på plats för att kunna göra utredningar. Man ska också utreda hur många personer det handlar om.

Men landstinget kommer inte att utreda barn med eventuell dyslexi.

– Dyslektiker i unga år som går under skolplikt går att hjälpa med särskilda läromedel och särskild pedagogik. Det är kommunen som har ansvar för den pedagogiska skolverksamheten. Kommunen är skyldig att anpassa sig efter dyslektikerns behov, säger Juha Rundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".