Många vill veta om de har dyslexi

"Vad gör skolan under tiden, innan och efter?"
1:09 min

Barn har rätt att få stöd om de får problem att nå kunskapsmålen i skolan. Det är rektorns ansvar att snabbt utreda behovet av åtgärder av särskilt stöd för att hjälpa eleven.

Det är många som vill veta om de har dyslexi berättar Birgitta Olofsson, enhetschef på den centrala elevhälsan i Västerås.

– En del elever bedöms att de snabbt måste få diagnosen ställd och då kan det ta bara några dagar. Den elev som fått väntat längst är åtta månader men då har beslutet tagits med föräldrar och skolan. 

Det finns två personer inom Västerås stad som kan ställa diagnosen dyslexi. Under de senaste sju åren kan man se att antalet ärenden har varit ungefär lika, det har inte varit någon ökning och ingen minskning.

– Det kan alltid göras snabbare. Det är klart att vi kunde önska att vi vore flera men jag tycker att vi har det under kontroll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".