Wenströmska gymnasiet i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland
Villor, lägenheter och äldreboende där skolan står idag. Foto: SR

Planer på nytt bostadsområde i Västerås

"Vår ambition är att vara igång om några år"
1:52 min

Där Wenströmska gymnasiet står idag vill Västerås stad bygga ett helt nytt bostadsområde. Idag togs ett första steg i byggnadsnämnden.

En stor del av Wenströmska gymnasiets lokaler står idag tomma eftersom verksamheten flyttat ut. Västerås stad vill riva delar av byggnaden och bygga omkring 450 nya bostäder.

– Det blir både villor och flerfamiljshus. Sen kommer det även bli till exempel äldreboende, säger Lars Kallsäby centerpartist och ordförande i byggnadsnämnden i Västerås.

Men än är det långt kvar innan någon kan flytta in. Idag har byggnadsnämnden tagit ett första steg och beslutat att en detaljplan ska tas fram, men processen framöver kan ta flera år.

Målet för de styrande i Västerås är att det ska byggas 1 000 nya bostäder per år, men där är man inte än. Förra året byggdes 450 nya lägenheter i Västerås samt ett antal villor.

Bostadsbristen i Västerås leder till långa köer och stigande priser och Hyresgästföreningen har efterlyst billiga lägenheter. Man är rädd för att det nya som byggs blir för dyrt.

– Jag är också oroad över det. Därför måste alla rannsaka sig från ax till limpa. Vi som förvaltning måste fundera över om vi kan blir ännu mer effektiva och vi måste föra en dialog med byggherrarna om det går att bygga billigare, säger Lars Kallsäby centerpartist och ordförande i byggnadsnämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".