Man spanar efter fåglar med kikare. Foto: Magnus Neideman/SVD/TT
Fågelskådare. Foto: Magnus Neideman/SVD/TT (ARKIV)

Fågelskådare slåss om att se flest arter

"Det är en väl utvald rutt som gäller"
4:35 min

Vid midnatt slår klockan "högtidsstund" för alla ornitologer. Då startar Artrallyt, där det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på femton timmar. 

Klockan 15 i morgon eftermiddag är Artrallyt över. Det lag som vinner sätter sin heder i pant, eftersom ingen kan kolla att de talar sanning: Varje gång minst halva laget kan skriva under på att någon i gänget sett eller hört en ny art får laget poäng, och när Artrallyt är över är det ett förmodligen rätt utpumpat lag som vinner.

– Det blir lite jakttendens beroende på hur tävlingsinriktad man är, skrattar Niclas Lignell, som var med i förra årets vinnarlag. 

De var ute före gryningen och spanade efter ugglor för att spika så många arter som möjligt. Det gäller att ha kunskap om var de olika arterna finns och att vara snabb med observationerna. Om två lag ligger lika vinner det lag som såg sista arten först. 

– På vintern är det ju lite mindre fåglar än annars, och då har vi hittat på det här för att förgylla vintern med någon rolig aktivitet, säger Niclas Lignell.

Artrallyt är en egen, lokal grej som inte ska förväxlas med helgens andra stora fågelhändelse, som går ut på att folk i hela landet ska räkna hur många fåglar de ser utanför fönstret. 

– Det är "Vinterfåglar inpå knuten", och i år så har vi gjort så att de här två sakerna sammanfaller. Men "Vinterfåglar inpå knuten" pågår hela veckan som kommer, så Artrallyt  blir som en liten uppstart för oss, säger Niclas Lignell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".