Pilotprojekt mot våld på Västeråsskolor

"Det blir lugnare på skolorna"
1:40 min

Västerås Stad ska starta ett projekt inom gymnasieskolan för att förändra attityder kring genusfrågor och förebygga våld.

Man kommer att jobba tillsammans med föreningen "Män för jämställdhet" enligt metoder som hämtats från USA.

Magnus Klingberg, utvecklingsledare för de kommunala gymnasieskolorna i Västerås, säger att man i USA haft goda erfarenheter av det här sättet att jobba.

– Det finns en kortsiktig effekt på det här, att det blir lugnare på skolorna helt enkelt - färre incidenter, det blir ett bättre språkbruk bland eleverna och så vidare, säger han och fortsätter:

– Men sedan finns det även ett långsiktigt perspektiv med de här insatserna. Man ser också att de här metoderna motverkar att personer blir våldsutövare längre fram i livet och det här handlar ju mycket om mäns våld mot kvinnor, säger han.

Föreningen män för jämställdhet har i flera år arbetat på uppdrag av det som nu heter myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor med hur man kan förebygga våld genom att jobba bland barn och unga med attityder och värderingar kring jämställdhet och maskulinitet.

Dennis Nylund på föreningen män för jämställdhet berättar att man i det arbetet hittat metoder som använts och utvärderats i USA, som går ut på undervisning och diskussioner med elever om genusfrågor, normer och våld för att förändra jargong och attityder.

Det här ska man nu prova i två kommuner: Västerås och Borås. I Västerås kommer projektet att genomföras på två gymnasieskolor, i höst börjar arbetet ute på skolorna.

Det finns förhoppningar från föreningen Män för jämställdhet om att det här sedan ska kunna spridas till andra skolor i Västerås och även ut i föreningsliv som exempelvis idrottsrörelsen. Även Magnus Klingberg hoppas att det kan bli så.

– Vårt åtagande är att jobba med pilotprojekten i skolan till att börja med, det är väl liksom vad vi kan lova. Men sedan så tror vi och hoppas att det här kan bli någonting som kan spridas, säger Magnus Klingberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".