Daniel Winge, Västeråsklacken. Foto: Sveriges Radio.
Daniel Winge kom på idén och skapade "Västeråsklacken". Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.

Tyst på läktaren? Ring in en hejaklack!

"Hundra pers är målet"
3:33 min

En oengagerad publik är inte rolig. Men en som sjuder av positiv energi kan göra underverk. 

Så småningom kommer kanske "Västeråsklacken" bli den kraft som skaparen Daniel Winge tänkt sig. Han dömer ishockeymatcher och har domarkollegor som fortfarande pratar om en division 3-match i Kungsör där hallen plötsligt fylldes av folk som skapade en härlig stämning. 

– Helt plötsligt kom det två busslaster med studenter från Linköping och började heja på bortalaget, Nora, som låg sist i divisionen. Nu var det seniorer, men jag tänkte att det här måste ju vara ännu roligare för ungdomar. Så jag drog ihop ett gäng, och så hade vi premiär för två helger sedan. 

Västeråsklacken fokuserar på ungdomsmatcher. I början dök det upp någon tanke om att gå på seniormatcher och fortsätta på stan efteråt, men det kändes inte rätt och Västeråsklacken är alkoholfri, berättar Daniel Winge, som vill att klacken ska vara "en positiv fläkt".

– Det är en skön blandning av folk som vill ha roligt och kan sjunga lite.

Vilka matcher som Västeråsklacken ska stötta bestäms genom röstning på deras Facebooksida. Just nu leder matchen mellan VästeråsIrsta HF handbollsflickor -00 och LIF Lindesberg lördagen den 7 februari i Bombardier Arena. 

– Det hade varit jäkligt roligt att vara hundra pers på en ungdomsmatch. Det är målet, säger Daniel Winge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".