ABB Arena nord där Västerås IK spelar sina hemmamatcher. Foto: Mattias Forsberg/SR
Västerås Stad anser att det är omöjligt att ABB Arena Nord kan uppfylla SHL-kraven redan till hösten. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio.

Västerås stad tycker att arenakraven är orimliga

"Ser att det finns goda förhandlingsmöjligheter"
1:29 min

Om VIK Hockey tar klivet upp i SHL så krävs det åtgärder på arenan redan till hösten. Men det är orimligt, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrotts- och friluftsliv.

se hårda kraven för att spela i SHL som presenterades i fredags har väckt stor irritation hos de allsvenska klubbarna.

Den största kritiken riktas mot att redan i höst måste arenorna klara en viss kapacitet för de klubbar som ska spela i SHL. Krav som flera av de klubbar som är aktuella att ta klivet upp anser är orealistiska.

Något som Hans Stergel som är ordförande i nämnden för idrott- och friluftsliv på Västerås Stad också håller med om att det inte finns en möjlighet att uppfylla redan till hösten.

– Nej det gör det inte utan vi måste förhandla med SHL tillsammans med VIK naturligtvis. Jag anser att det finns goda förhandlingsmöjligheter, det är klart att man vill ha upp en stad som Västerås i SHL om det är möjligt, säger Hans Stergel.

SHL har varit benhårda i sin uttalanden under helgen att de nya arenakraven är det som gäller för de klubbar som kvalificerar sig för spel i SHL nästa säsong. 5 000 åskådare varav 3 500 sittplatser och ingen dispens. En hållning som Hans Stergel inte gillar.

– Jag tycker inte att det är så smart. Det ska finnas förhandlingar om det här och titta på lokala förutsättningar. Ofta bygger man arenorna fort, fel och dyrt och det ska vi undvika i det här fallet.

Enligt Hans Stergel så är man väl förberedda om VIK skulle ta klivet upp. Förra veckan så presenterades en förstudie på fyra olika arenaalternativ med dels tre varierande ombyggnationer av nuvarande arena och dessutom en helt nybyggd arena för upp cirka 7000 åskådare.

Men trots att det är många idrotter som skriker efter nya och bättre arenor i Västerås så väger ett lag i SHL tungt.

– Att få upp VIK i SHL betyder väldigt mycket för stadens varumärke och då ökar intresset för andra parter inom kommunen när det gäller besöksnäringen och näringslivet.

Så för kommunens del så är det viktigt att hjälpa VIK att få bättre faciliteter?

– Ja, det är bra för kommunen och idrotten. Definitivt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".