Sjukhuset i Västerås / Foto: Gustaf Larsson / SR
Den som drabbas av prostatacancer i Västmanland kan får vänta länge på vård. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio.

Nya pengar ska göra cancervården mer rättvis - men personal saknas

"Psykiskt påfrestande att gå och vänta"
2:30 min

Cancervården ska bli mer jämlik och vårdköerna ska kortas - det är målet med den satsning som presenterades igår. Men ordföranden i Prostataförbundet frågar sig hur köerna ska kunna kortas när det saknas så mycket personal.

Det är stor skillnad på hur länge man får vänta på vård beroende på var i landet man bor.

Om man bor i Västmanland och drabbas av prostatacancer kan man få vänta dubbelt så länge som en patient som bor i Halland.

– För de som går och väntar på behandling är det väldigt påfrestande psykiskt. Det kan ju faktiskt vara så också att väntar man så här länge så kan cancern hinna sprida sig, säger Alf Carlsson i Västerås, ordförande i Prostataförbundet.

För att få bukt med långa köer och minska ojämlikheten i landet har regeringen och Sveriges kommuner och landsting nu kommit överens om att göra en gemensam nationell satsning. Under de närmsta fyra åren satsar man ungefär två miljarder kronor på att korta köerna.

För att landstingen ska få del av pengarna ska de bland annat införa så kallade standardiserade vårdförlopp. I praktiken innebära det att vården för en viss diagnos utformas enligt en standardiserad modell.

Men Alf Carlsson ställer sig frågande till hur man ska kunna korta köerna när det saknas personal.

– Det saknas urologer, onkologer, patologer och kontaktsjuksköterskor, säger Alf Carlsson, ordförande i Prostataförbundet, till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".