Miriam Lundqvist är verksamhetsledare på Lajvverkstaden.
1 av 3
Miriam Lundqvist är verksamhetsledare på Lajvverkstaden. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio
Miriam Lundqvist, lajvpedagog på Lajvverstaden. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Miriam Lundqvist på lajv i somras. Foto: Sveriges Radio (ARKIV)
Lajv på Östra. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Lajv på Östra. Foto: Sveriges Radio

Inga pengar till lajv på Östra holmen

"Vad som har hänt? Det undrar jag också"
4:16 min

Det har varit gratis och uppskattat av ungdomarna, men i sommar tycks det inte bli mer lajv på ön Östra holmen.

Orsaken är att det saknas pengar. 200 000 kronor kostar det Västerås stad att bjuda 50 barn och ungdomar på lajv varje dag under 24 hela sommardagar. I sex år har man kunnat lajva på Östra holmen på det sättet. 

– Flera av ungdomarna är där under 24 dagar och det tycker jag säger något om hur uppskattat det här är och om vilket behov som finns av att göra någonting, säger Lajvverkstadens verksamhetsledare Miriam Lundqvist.

Hon berättar om kraftiga reaktioner från lajvarna och deras föräldrar så fort hon släppte nyheten att det nu saknas pengar för att kunna fortsätta.

– Vi la ut det här (på sociala medier) när vi fick beskedet från tjänstemännen på Västerås stad att vi inte skulle få nån fortsatt möjlighet av dem att fortsätta med den här verksamheten. Ungdomarna var genast på och ropade på namninsamling och att demonstrera. Den första frågan var "vad kan vi göra, hur kan vi hjälpa till?"

Miriam Lundqvist söker själv ett svar på vem som har lajvet på sitt bord och en lösning. 

– När frågan nu har hamnat på två förvaltningar, både barn- och utbildningsförvaltningen och kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, så är det väldigt otydligt var bollen ligger någonstans och vilka politiker som har hand om det här. Egentligen har det heller inte riktigt hamnat på politikernivå, vilket jag tycker att det borde göra, säger hon. 

– På något sätt ska jag se till att det här löser sig. 

P4 Västmanland följer frågan och en fortsättning kommer i Eftermiddag i P4 Västmanland eller i Morgon i P4 Västmanland onsdag morgon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".