Josef Stern, styrelsemedlem i Judiska föreningen i Västerås.
Uppmärksammar Förintelsens minnesdag. Josef Stern, styrelsemedlem i Judiska föreningen i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio

Förintelsen - minnesdag som behöver analyseras för framtiden

"Farligt låta odemokratiska idéer komma till stånd"
1:14 min

Idag är det Förintelsen minnesdag och 70 år sedan fångarna i Auschwitz befriades. Jozef Stern sitter i styrelsen för Judiska föreningen i Västerås och kan relatera personligt till Förintelsen.

– På det personliga planet för oss judar så minns man alltid någon i familjen eller bland sina vänner som blivit förintade under kriget.

Jozefs pappa och två bröder överlevde men pappans föräldrar och tre systrar dog. Jozef Stern framhåller nu det förflutnas betydelse för framtiden. Det handlar inte bara om att minnas utan också om att förebygga. Förintelsen hade sina orsaker och det är viktigt att analysera dem, menar han.

– Jag tror att det är väldigt farligt att låta odemokratiska idéer komma till stånd. Det leder till ganska hemska ideologier, när man säger att det finns undermänniskor och övermänniskor. Då börjar man betrakta människor som slavar. För tyskarna var det så att judarna skulle förintas, och de skulle arbeta som slavar. Det är något vi måste vara väldigt uppmärksamma på, säger Jozef Stern från Judiska föreningen i Västerås.

Minnesdagen uppmärksammas förstås på många håll, bland annat i Västerås där flera olika organisationer samarbetar kring arrangemang som föredrag, filmer, musik och samtal. 4:e teatern gör en teatermonolog dramatiserad efter Jan Guillous roman Ondskan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".