Lars-Göran Uddholm - Räddningsledare vid skogsbranden / Foto: Michael Gawell / SR
Lars-Göran Uddholm, räddningsledare vid skogsbranden. Foto: Michael Gawell / SR

Kritik mot att utredning om skogsbranden bantas

Lars-Göran Uddholm: En anständighetsfråga mot de drabbade
1:15 min

Nu växer kritiken mot att utredningen efter den stora skogsbranden i Västmanland, ska dras ned. En av kritikerna är räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Utredarens Aud Sjökvist uppdrag att komma med förslag till åtgärder efter skogbranden föreslås nu bantas bort. Den biten ska istället MSB, Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, göra. 

– Jag tycker det är olyckligt. Jag hade sett fram emot att vi skulle få en heltäckande utredning, så att vi verkligen kan ta till oss lärdomar och om möjligt förhindra att något liknande upprepas, säger Lars-Göran Uddholm, som var räddningsledare under skogsbranden.

Lars-Göran Uddholm menar att det är viktigt att det görs en heltäckande oberoende utredning. Han är kritisk till att MSB blir involverade för utredningsarbetet då de själva var en stor del av räddningsinsatsen för branden. Oberoendet försvinner, menar Uddholm.

han tycker också att det handlar om ett anständighetskrav, som de drabbade har rätt att ställa på alla de instanser som var inblandade i skogsbranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".