Barack i vitt trä. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
1 av 2
Paviljong på Lärkbackskolan i Sala som ska rivas sommaren 2015. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
JuneAnn Wincent. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.
2 av 2
JuneAnn Wincent är skolchef i Sala. Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio.

Trångt i Salas skolor - elever måste flytta

Skolchefen: Vi har alternativ till lokaler
1:49 min

Elever på Lärkbacksskolan i Sala kommer att tvingas flytta till hösten, eftersom det då kommer att bli alldeles för trångt på skolan.

Det är en av de två paviljongerna, eller barackbyggnaderna, som finns på Lärkbacksskolan som ska rivas i sommar. Byggnaden har bara haft ett tillfälligt bygglov som har förlängts flera gånger om.

Men nu är det slut med det. Paviljongen ska bort och då blir man också av med två klassrum. Det innebär att de som idag går i femman på skolan i höst inte kan gå kvar. Tanken är att de eleverna ska in i Vallaskolans verksamhet.

– Var det blir håller vi på att utreda. Vi har alternativ till lokaler under tiden som vi planerar för åtgärder på båda de här skolorna, säger Salas skolchef JuneAnn Wincent.

Det är inte alls säkert att eleverna kommer att gå i Vallaskolans lokaler, för där är det också trångt. Dessutom behöver den skolan renoveras.

I stället finns det planer på att flytta ett antal klasser till den gamla skolbyggnaden Sörskogen.

– Det är en gammal skola som är gedigen och fin där det just nu är väldigt litet verksamhet. Vi skulle kunna få en tillfällig skola där i väntan på att vi åtgärdar de båda andra, säger JuneAnn Vincent till P4 Västmanland.

Än så länge är mycket oklart och rektorer och skolpersonal ska nu komma med förslag på lösningar.

På sikt är det tänkt att Lärkbacksskolan ska byggas ut, och det är inte den enda skolan i Sala där man framöver behöver mer plats.

– Vi märker det framförallt i förskolan. De barnen blir ju äldre.

– Förra året och i år har det blivit dubbelt så många barn som det brukar bli under ett år, säger Salas skolchef JuneAnn Wincent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".