Klotter på Domkyrkan / Foto: Andreas Irebring / SR
Klotter på Domkyrkan / Foto: Andreas Irebring / SR

Klottersanering blev dyrare än förväntat

"Vi låg efter när det gällde saneringen"
1:10 min

Klottersaneringen kostade Västerås stad 2,4 miljoner kronor förra året: 400 000 kronor mer än man räknat med. Försenade upphandlingar kan vara en orsak.

– Det fanns en budget på två miljoner och i och med att de pengarna tog slut sköt våran enhet, Trygghets- och säkerhetsenheten, till 400 000, för att vi skulle kunna hålla samma standard på klottersaneringen, säger Per-Olof Rask på Västerås stad.

Att sluta sanera klotter var inte aktuellt. Per-Olof Rask jämför det med snöskottning, som kommunen måste fortsätta göra även om budgeten spräckts.

Anledningen till att det blev dyrare än man trott kan ha att göra med försenade upphandlingar.

– Det behöver inte betyda att klottret har ökat, vi låg efter lite grann när det gäller saneringen. Det utifrån att upphandlingen kring de entreprenörer som skulle göra det här försenades och överklagades.

– Det kan vara en effekt utav det, det vet vi inte, säger Per-Olof Rask till P4 Västmanland.

Inför år 2015 har Västerås stad samma budget för klottersanering som förra året, och just nu ses nya åtgärder över för att budgeten inte ska överstigas även i år.

Per-Olof Rask menar att en nyckel till att komma tillrätta med problemet är att få bort klottret snabbt.

– Vi vet att det har effekt: ju renare en stad är, det ökar känslan av trygghet och det påverkar också den här typen utav av brottslighet positivt, att den minskar, säger Per-Olof Rask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".