Brand i flerfamiljshus i Norberg tros vara anlagd

Strax före klockan sju i morse kom larm om en brand i ett flerfamiljshus i Kärrgruvan, strax utanför Norberg. Polisen misstänker nu att branden var anlagd och har gripit en kvinna.

Vittnen som slog larm såg lågor från ett fönster på tredje våningen i ett hus i Bolagshagen.

Det var en fullt utvecklad brand i en av lägenheterna när räddningstjänst från Norberg och polis kom dit.

– När styrkan från Norberg kom fram hade rutorna i vardagsrummet spruckit, så det syntes utifrån att det brunnit för fullt, säger Claes-Göran Morén, insatsledare för styrkan från Avesta, som också ryckte ut. Totalt var ett tiotal brandmän på platsen.

Men redan i ett tidigt skede kunde rökdykare från Norbergsstyrkan gå in i lägenheten och konstatera att ingen människa fanns kvar. Man lyckades också släcka branden innan den spred sig vidare i huset.

De övriga boende i trapphuset kunde oskadda lämna sina lägenheter.

Omständigheter kring branden gör att man misstänker att den var anlagd, uppger polisen. En 30-årig kvinna har gripits, misstänkt för mordbrand.

Brandplatsen ska spärras av för teknisk undersökning. Det finns nio lägenheter i trappuppgången. Efter själva släckningsarbetet ska rök i huset ventileras bort, men de boende bör kunna återvända ganska snart, säger Claes-Göran Morén från Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".