Hanna Bergström Länsstyrelsen. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Hanna Bergström på Länsstyrelsen har arbetat med rapporten. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Rapport om hemlöshet visar på ett brett problem

"Det ser väldigt olika ut"
1:39 min

En rapport som landets länsstyrelser tagit fram visar att hemlöshet i storstäder oftast beror på bostadsbrist och att fattigdom och sociala problem ligger bakom en mindre del av fallen.

För tre år sedan fick länsstyrelserna i uppdrag att stödja landets kommuner i arbetet med att motverka hemlöshet, och i går överlämnades slutrapporten till regeringen. Enligt Hanna Bergström, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Västmanland, hittar man fler hemlösa utanför grupper med sociala problem och fattigdom:

– Det man kan se är att även personer med god ekonomi kan drabbas av hemlöshet, det handlar inte bara om de personer som vi ser sover utomhus, det kan även handla om personer som kanske tillfälligt bor hos någon. Hemlöshet är ju ett vidare begrepp än bara de som inte rent direkt har en bostad, säger hon.

Länsstyrelsen i Västmanland började sitt arbete med att ta reda på hur kommunerna arbetar mot hemlöshet, berättar Hanna Bergström:

– Vi gjorde en rundringning till kommuner och det ser väldigt olika ut. I vissa kommuner kanske man har ett större arbete och ett större bekymmer med det än i andra kommuner.

Rapporten är nationell, men preliminära siffror för Västerås visar att antalet uteliggare och personer som bor på härbärge ökar. Det finns i dag omkring 800 hemlösa, varav nästan 300 är hemlösa primärt på grund av bostadsbrist i Västerås.

Arbetet med att ta fram den här rapporten är nu alltså avslutat, men en ny tar vid. Under 2015 ska ett nytt arbete påbörjas som ska pågå under ett år, berättar Hanna.

– Länsstyrelsen har fått ett nytt uppdrag som ser lite annorlunda ut, och det håller vi på att titta på nu hur vi ska jobba med det. Vi har ett fortsatt uppdrag under 2015 och det kommer att vara ett fortsatt arbete.

Hur kommer EU-migranter in i det här, finns de med i de här siffrorna?

– Nej, de finns inte med i siffrorna, de blir en grupp som man precis nu har börjat titta på nationellt och även i länen och kommunerna. Under 2014 har ju det kommit upp som en liten del i det här med hemlöshet, så det blir till att börja med en separat del, säger Hanna Bergström, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Du kan läsa hela rapporten på Länsstyrelsens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".