Fortsätta hämta vatten.
Otjänligt vatten i kranen i Höglunda. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Experter vill att risk för legionella tas på allvar

"Absolut ett reellt problem i Sverige"
1:36 min

Efter att en äldre kvinna i Västerås blivit svårt sjuk i legionella, spolas ledningarna i det hus hon bor nu med hett vatten. Men det gäller att ha med sig risktänkandet hela tiden, menar experter.

Vattenledningarna i ett höghus i Västerås spolas med hett vatten för att döda legionellabakterier, efter att en äldre kvinna blivit mycket sjuk i just legionella. Det har VLT rapporterat om.

Även i Arboga har legionella påträffats nyligen i rören hos en bostadsrättsförening. Och mycket av Västmanlands dricksvatten kommer från Mälaren där det finns små mängder legionella-bakterier.

Man måste alltid tänka på risken för legionella när man bygger, säger Rolf Kling som är teknisk chef på branschorganisationen VVS-företagen.

Även Anders Wallensten som är epidemiolog och läkare på Folkhälsomyndigheten, tycker att man måste ta risken för legionella på allvar.

Mellan 100-150 fall av legionella upptäcks i Sverige varje år. Många av dem har fått sjukdomen utomlands. 

Men legionella slår inte blint. Det smittar genom inandning och alla kan inte heller insjukna. ofta krävs någon form av nedsatt immunförsvar, enligt Anders Wallensten på Folkhälsoinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".