Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny gatubelysning i Västerås. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Ny gatubelysning i Västerås. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

LED-belysning hot mot djur och människor

"Fladdermöss påverkas av gatubelysningen"
1:43 min

Nu höjer forskare ett varnande finger mot att LED-belysning i gatumiljön kan påverka nattsömnen för människor och djur. Men fortfarande saknas mycket forskning på området.

– Ja, det är väl ett varnande finger i kombination med att vi pekar ut var det behövs mer forskning så att man kan välja bra belysning. LED-belysning har många fördelar, men samtidigt finns det vissa nackdelar. Det finns en hög risk för påverkan av djurlivet, särskilt nattaktiva djur. Och det finns också en liten risk för påverkan av människors hälsa, säger Annika Jägerbrand, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

När det gäller påverkan på levande varelser så tar Annika Jägerbrand fladdermöss som ett exempel:

– Fladdermöss påverkas av gatubelysningen, men hur de påverkas är en annan fråga. Äldre studier visar att de dras till belysningen och det beror på att kvicksilverlampor har mycket UV-ljus och då dras insekter dit och även fladdermössen, säger hon. Men det man har sett på ny LED-belysning är att vissa fladdermöss undviker de områdena vilket betyder att de måste flyga mycket längre för att hålla sitt revir, och det kan ju påverka reproduktionen och överlevnaden på längre sikt.

I flera kommuner, bland annat i Västerås, pågår ett arbete med att införa LED-armaturer i gatumiljön och vid gång- och cykelvägar. Bakgrunden till det är att man enligt EU måste fasa ut de gamla kvicksilverlamporna och att de nya drar mindre energi.

– De använder ju lampor som finns på marknaden i dag, men man kan ju ta mycket bättre hänsyn till andra faktorer än bara att det ska vara upplyst, till trygghetsaspekter och påverkan på djur och människor. Det borde ju alltid vara så att man använder dimmningssystem om det inte är på högt trafikerade vägar, säger Annika Jägerbrand. 

Det är på uppdrag av Energimyndigheten VTI har studerat LED-belysningens miljöaspekter.

Dimmningssystem innebär att man kan höja och sänka belysningens intensitet vid behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".