En kvinna med huvudvärk tar en Treo brustablett för att lindra smärtan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tre comp är nästa mål i jakten på beroendeframkallande preparat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minskad utskrivning av beroendeframkallande medel

"Har mer biverkningar än effekt"
1:35 min

Efter larm om att det skrevs ut väldigt mycket av det smärtstillande och starkt beroendeframkallande preparatet Tradolan i Västmanland, har vården fått ner förskrivningen.

Från att för några år sedan skrivit ut mest i landet så har nu Västmanland nästan kommit ned till riksgenomsnittet. Det är något som Inge Eriksson, överläkare och ordförande för läkemedelskommittén i Västmanland, är nöjd med.

– De är preparat som har mer biverkningar än effekt, säger Inge Eriksson.

Tidigare skrevs det ut väldigt mycket av de här smärtstillande och starkt beroendeframkallande preparaten i Västmanland. Det bekymrade både polis och de som jobbar med missbruk i kommunerna, något P4 Västmanland har rapporterat om.

Det var främst inom primärvården och vid viss akut sjukhusvård som medlen satts in. Men det finns bättre alternativ, både starkare och svagare, säger överläkare Inge Eriksson.

– Ska man ha riktigt starkt så finns morfinpreparat, ska man ha svagare finns paracetamol. Man behöver inte skriva ut Tramadol.

Förskrivningen av de här alternativa preparaten har också ökat, i takt med att man dragit ner på de beroendeframkallande Tradolan och Tramadol.

Men sammantaget handlar det ändå om en minskning. Det här är en bra utveckling, menar Inge Eriksson. Men det ska inte stanna vid det. Det finns fler beroendeframkallande preparat som skrivs ut i onödan.

– Nästa steg är att vi vill att förskrivningen av kodein ska minska, alltså Citodon och Treo comp. Det är liknande problematik, säger Inge Eriksson, överläkare och ordförande för läkemedelskommittén i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".