Åsa Lundholm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Åsa Lundholm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Carene Bertheussen Svensson, Kommunal. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Carene Bertheussen Svensson, Kommunal. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Brist på undersköterskor på sjukhuset

"Skulle behöva 16 undersköterskor"
2:41 min

Sjukvården i Västmanland har inte bara brist på sjuksköterskor. Nu saknas det även undersköterskor. Bristen på undersköterskor blir allt tydligare, säger Åsa Lundholm enhetschef på geriatrik akut.

På avdelningen geriatrik akut, som tar emot svårt sjuka äldre på Västmanlands sjukhus i Västerås skulle det behövas ett stort antal undersköterskor, säger Åsa Lundholm.

– Det är absolut så. Det har ökat mycket mer. Framförallt det senaste halvåret så har det blivit mer aktuellt att anställa fler undersköterskor.

– Problemet är att det börjar bli brist där också. Framförallt brist på rätt kompetens hos undersköterskorna. Man måste ha sjukvårdskompetens för att kunna jobba på ett sjukhus. En äldreomsorgsutbildning räcker inte för att klara av ett sjukhusarbete, säger Åsa Lundholm till P4 Västmanland.

Att undersköterskorna är en stor och viktig grupp inom Landstinget Västmanland, det bekräftar Mats Beskow HR-direktör och han säger till P4 Västmanland att behovet att rekrytera kommer att vara stort framöver. Genomsnittsåldern bland de anställda undersköterskorna är relativt hög idag.

Bara på geriatrik akut, med 24 vårdplatser och där det idag saknas 18 sjuksköterskor så skulle undersköterskorna behövas, säger Åsa Lundholm.

– För att kunna hantera den här sjuksköterskebristen så skulle vi behöva ha in 16 undersköterskor. Då skulle vi möjligtvis kunna gå runt lite bättre. Så antingen får vi in 18 sjuksköterskor då kan vi täcka rörelser i personalgruppen.

– Men får vi in 16 undersköterskor då är det på gränsen men det är ändå vad vi skulle behöva, säger Åsa Lundholm till P4 Västmanland.

Men från facket kommunal där man genom åren sett hur arbetsgivaren landstinget gjort sig av med undersköterskor för att istället anställa sjuksköterskor, så tror man att det kan bli svårt för landstinget att anställa.

Carene Bertheussen Svensson är sektionsordförande för Kommunal Västerås hälso och sjukvård.

– De erbjuds inte heltidstjänster, låga löner en dålig arbetsmiljö och varannan helgtjänstgöring. Så kommer man då in på 20 000, vem klarar sig på det och ska jobba 75 procent, det blir 15 000 kronor och så ska vi betala skatt på det. Vem klarar sig på det, säger Carene Bertheussen Svensson till P4 Västmanland.

För undersköterskor med utbildning och ett års yrkeserfarenhet är lägstalönen idag 20 520 kronor i månaden, säger Marco Mattsson-Vukas landstingets förhandlingschef till P4 Västmanland. Vid årsskiftet höjde landstinget lägstalönen med 400 kronor.

För en anställd utan utbildning som är 19 år är lägstalönen 18 480 kronor och det är 400 kronor mer än vad det centrala avtalet ger, enligt Marco Mattsson-Vukas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".