Josefin Forssell och Katarina Hogfeldt Forsberg på Mälarenergi i Västerås. Foto: Kennet Lindquist/SR.
Miljöingenjör Josefin Forssell och hållbarhetschef Katarina Hogfeldt Forsberg på Mälarenergi i Västerås. Foto: Kennet Lindquist/SR.

Mälarenergis utsläpp bättre - men ännu inte helt bra

"Vi har bytt diverse växellådor"
1:45 min

Mälarenergi har minskat utsläppen från sin nya panna "Block 6", men den förorenar ändå mer än vad gränsvärdena tillåter. Den slutsatsen drar företaget självt i en ny rapport.

– Vi har en trend på väg ner. Vi har ökat doseringen av aktivt kol för att öka om möjligt reningsgraden. Vi har bytt växellådor för att få jämnare inmatning av bränsle. Det säger Katarina Hogfeldt Forsberg, hållbarhetschef på Mälarenergi.

Mälarenergis rapport om utsläppen lämnas till Länsstyrelsen i Västmanland idag.

Problemen uppstår när man bränner avfall i den nya pannan. Bland annat är halterna av dioxin för höga i utsläppsröken.

Det är inget fel på själva reningsanläggningen, menar Mälarenergi, som anser att det i stället handlar om att mata in avfallet i ett jämnt flöde och att se till att syretillförseln i pannan är jämn.

– Pannan har barnsjukdomar,  säger Katarina Hogfeldt Forsberg.

Mälarenergi ska fortsätta att mäta utsläppen med täta mellanrum, tills man kommit till rätta med problemen.

Nu återstår att se vad länsstyrelsen säger om Mälarenergis rapport. Men det finns ingen anledning för närboende att oroa sig.

– Nej det tycker jag inte. Det är väldigt låga gränsvärden på dessa ämnen, just för att de är giftiga naturligtvis. Men därifrån till att man skulle få hälso- eller miljöproblem i närområdet.... nej! säger Katarina Hogfeldt Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".