Västerås Centralstation. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Det blir passage över järnvägen i Västerås

"Projektet har gjort ett vägval"
1:36 min

Det kommer inte att bli någon tunnel under spåren vid den nya tågstationen som ska byggas i Västerås. När man nu arbetar vidare med projektet är det passage över järnvägen som gäller.

– Projektet har gjort ett vägval som innebär att det kommer inte att bli någon passage under järnvägen. Vad man jobbar på nu det är att det ska bli en passage över järnvägen för gång och cykel, säger Anders Teljebäck, socialdemokratiskt kommunalråd i Västerås.

Frågan om hur cyklister och gångtrafikanter ska passera järnvägen när resecentrum byggs om i Västerås har diskuterats i flera år, men nu har man valt inriktning, de två arkitektfirmor som anlitats för att ta fram idéer för resecentret förespråkade båda passage över järnvägen.

Hur resecentrum ska utformas ingår i projetet 3B, som står för bygga bort barriärer, det omfattar även området omkring järnvägsstationen, och det är ett projekt som kommer att pågå i många år framöver.

– Det kommer att vara en ny del av Västerås som knyter samman Öster Mälarstrand, Kokpunkten, upp mot Östra hamnen, Lillåuden och in mot stan. Planen säger ju att vi ska kunna bygga uppemot 2000 bostäder i det här området, säger Anders Teljebäck.

När det gäller resecentrum ska det nu tas fram nu ett förslag på hur centret ska se ut och sedan ska Västerås Stad ska ta fram en så kallad detaljplan, enligt Anders Teljebäck kommer detaljplanen troligen att vara klar våren 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".