Pensionsexperter får många samtal om de nya reglerna för privat pensionssparande. Foto: TT
Pensionsexperter får många samtal om de nya reglerna för privat pensionssparande. Foto: TT

Förvirring kring nya sparregler

Pensionsexperten: Vi får många frågor om det här
2:27 min

De nya reglerna för privat pensionssparande som infördes vid årsskiftet har skapat stor förvirring.  Monica Petersson på Pensionsmyndigheten berättar att många hör av sig till deras kundservice.

På grund av nya avdragsregler kan den som sparar mer än 1 800 kronor under 2015 förlora på sitt privata pensionssparande. Det eftersom avdraget sänktes vid årsskiftet, från 1 000 till 150 kronor per månad. Det innebär att den som sparar mer får betala skatt på den överskjutande delen både när pengarna sätts in och när de tas ut. Alltså två gånger.

Enligt Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, handlar det om de två sparformerna pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande.

– Till de allra flesta är mitt råd att avsluta det här sparandet helt. Men att man byter till en annan sparform, säger hon.

Alternativ finns många men ett exempel för ett bra långsiktigt pensionssparande kan, säger Monica Petersson, vara att öppna ett investeringsparkonto.

– Öppnar man ett sådant så kan det vara bra att spara i något som heter globala aktiefonder, med en låg avgift på ungefär 0,4 procent.

– Det kan man ta med sig till banken tycker jag, säger säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".