Skolchefen Tomas Aronsson utanför Västerås folkhögskola. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio
Skolchefen Tomas Aronsson utanför Västerås folkhögskola. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Musiklinjen på Folkhögskolan i Norberg läggs ner

"Det känns väldigt tråkigt"
5:40 min

När höstterminen drar igång 2015 kommer det inte längre finnas en musiklinje på Bergslagens folkhögskola i Norberg. Det saknas pengar helt enkelt.

Det finns två anledningar till att musiklinjen går i graven, säger Tomas Aronsson, skolchef på Bergslagens Folkhögskola. Dels så får Folkhögskolan inte tillräckligt med Statsbidrag, och de får ännu mindre nu när Alliansens budget röstades igenom i riksdagen, menar Tomas Aronsson.

Den andra orsaken till pengabristen är att kommunerna i de norra länsdelarna inte köper tillräckligt mycket undervisning av Folkhögskolan, och därmed rullar inte kronorna in som skolan önskar.

– Det är trist både för skolan och Norbergsborna att skolan läggs ner.

Tomas Aronsson menar att Norberg blir lite gråare och tråkigare när musiklinjen inte längre kommer finnas.

Han menar vidare att Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, borde börja köpa utbildningstjänster av Folkhögskolan, bland annat deras SFI-utbildningar som fungerar på ett bra sätt både i Västerås och Köping. Tomas Aronsson säger dock att NVU hittills inte har visat något större intresse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".