Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I bakgrunden medverkande på pressträff. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 5
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I bakgrunden medverkande på pressträff. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Håkan Wåhlstedt, landshövding i Västmanland, i skogsbrandområdet i Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 5
Håkan Wåhlstedt, landshövding i Västmanland, i skogsbrandområdet i Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Brandskadad skog. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 5
Brandskadad skog. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
En gul buss i snötäckt skogsbrandområde.Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
4 av 5
Myndighetspersoner kom med buss. Foto: Monica Elfström/SR.
Snötäckt spretig skog i skogsbrandområdet i Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
5 av 5
Snötäckt, spretig skog i skogsbrandområdet i Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Landsbygdsministern på besök i brandområdet

"Krävs förstärkningsåtgärder för att få ut virket"
10 min

Idag besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skogsbrandsområdet i Västmanland, och presenterade en rapport om hur vägnätet drabbats av branden.

Landsbygdsministern och ett 20-tal medarbetare från bland annat departement, länsstyrelse, skogsstyrelse och Trafikverket, färdades i en stor gul buss på en skogsväg som normalt är avstängd. En bit in i den brandskadade skogen mellan Virsbo och Västerfärnebo blev det presskonferens.

Det var första besöket i skogsbrandsområdet här i Västmanland för socialdemokratiska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

På plats i skogen levererade han en färsk rapport från Skogsstyrelsen och Trafikverket, som belyser skadorna på vägnätet i det brandskadade området.

Enligt rapporten handlar det om relativt begränsade skador, som dock kan öka i samband med att allt virke nu ska transporteras ut ur området.

– Vi går ju in med pengar till bland annat enskilda vägar. Rapporten visar också att vägarna inte är så skadade, men det krävs väldiga insatser och förstärkningsåtgärder för att få ut virket från området, och det måste göras snarast. Det krävs också väldigt stor samordning, fastslår landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

Några kostnader för brandens verkningar på vägnätet har ännu inte tagits fram. Det blir antagligen först efter insatserna för att kunna frakta ut allt timmer.  

Runt 20 mil enskilt vägnät har berörts av branden och av detta har cirka 70 procent inventerats. Skadorna är relativt små. Vägtrummor och andra mindre väganläggningar har skadats, men flertalet har redan lagats.

Överlag ser det ganska bra ut, säger Trafikverkets Kalle Åkerlind, som är projektledare för vägunderhåll driftområde Västerås och Fagersta.

Boende i Stabäck som drabbades hårt av branden, har påtalat problem med väg 668 som går mellan Ängelsberg och Hästbäck, via Stabäck.

– Den beläggningen kommer att läggas om igen under våren.

Att skogen inte längre finns leder också till att snön driver igen vägen. Även snösmältningen kommer att få konsekvenser man inte är vana vid, i och med att smältvattnet inte kommer att sugas upp på samma sätt som tidigare.

Västmanlands nytillträdde landshövding Håkan Wåhlstedt besökte också brandområdet för första gången.

– Det är en speciell sak att se skadorna på plats. Träden runt om oss som egentligen skulle vara 30-40 åriga friska träd nu har brandskador och kan falla när som helst. Det är en stor katastrof, säger Håkan Wåhlstedt.

Det handlar nu om att visa de drabbade fortsatt stöd men också om att blicka framåt, menar landshövding Håkan Wåhlstedt.

– För mig som nytillrädd landshövding handlar det också om att i all den här bedrövelsen se de möjligheter som skapas, i och med att vi får naturreservat, det dyker upp nya fornlämningar och skapa förutsättningar för kontrollerad besöksnäring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".