Gryta korttidsboende och hospice. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Gryta korttidsboende och hospice. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Klart med palliativa vårdens flytt till sjukhusområdet

Nu är det klart att Landstinget Västmanlands palliativa vård, dvs vården i livets slutskede, ska flytta från Önsta-Gryta i Västerås in på sjukhusområdet.

Landstingsstyrelsen har nu gett klartecken för projektering av en ny byggnad vid Sundiska Vreten.

Man tycker att den palliativa vårdenheten bör ha nära till specialistsjukvården och teamet för avancerad hemsjukvård och genom att verksamheten flyttar till sjukhusområdet i Västerås så ska det bli möjligt.

Den byggnad på Önsta-Gryta där den palliativa enheten finns idag, Gryta sjukhem, anses vara gammal och inte klara dagens krav på bland annat energihushållning och arbetsmiljö. Den nya byggnaden ska exempelvis få solceller på taket.

I ett första förslag skulle nybygget kosta 45 miljoner kronor, men man har skurit ner budgeten med en tredjedel efter synpunkter från landstingsstyrelsen.

Ett nytt förslag har arbetats fram och bygget av den nya palliativa enheten vid Västerås sjukhus beräknas nu kosta 30 miljoner kronor, alltså 15 miljoner kronor mindre än i det första förslaget som presenterades.

Den nya palliativa vårdbyggnaden ska stå klar vid årsskiftet 2016/2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".