Från vänster Adam Abelt, Linnéa Junno, Gustav Alé Svensson och Jennifer Myckelberg. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
De unga företagarna, från vänster Adam Abelt, Linnéa Junno, Gustav Alé Svensson och Jennifer Myckelberg Foto: Filip Annas/Sveriges Radio

UF-företag vill verka för integration i Fagersta och Norberg

"Hjälper dem att komma in i samhället enklare"
0:27 min

Ett gäng gymnasieungdomar i Norberg och Fagersta har startat ett företag för att hjälpa till med utbildningen av nyanlända som ännu inte fått uppehållstillstånd.

Egentligen får man inte börja med svenskundervisning på SFI förrän man är folkbokförd i Sverige, men ungdomarna har kommit på en idé som kommer runt det.

– De som är under 18 år och kommer till Sverige är inte berättigade till samma samhällsorienteringskurs som folk över 18 är, så de får ingen utbildning om hur Sverige och samhället fungerar, säger Gustav Alé Svensson, en av de som startat UF-företaget "Integrera mera UF."

Tanken bakom företaget är att informera om Sverige och hur de kommer i kontakt med exempelvis föreningslivet.

– Det hjälper dem att komma in i samhället enklare, att bli en del av samhället i stället för att hamna i utanförskap, säger Gustav Alé Svensson.

De övriga bakom företaget är Linnéa Junno, Adam Abelt och Jennifer Myckelberg. Alla fyra är 18 år och går i trean på Brinellskolan i Fagersta.

De hoppas kunna komma igång och undervisa om en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".