Solceller på ett hustak. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland
Populärt med solceller på hustaket. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland

Stort intresse för bidrag till solceller

"Översökt flera gånger om"
4:49 min

Att söka bidrag för att sätta upp solceller hemma eller på företaget är populärt och i år har regeringen tillsatt ytterligare cirka 50 miljoner kronor. Men det är översökt flera gånger om.

Ansökningarna har ökat konstant varje år och nu har pengarna tagit slut. De medel regeringen tidigare avsatte, och som skulle räcka ända till 2016, har redan fördelats ut. Ytterligare cirka 50 miljoner har sedan tillsatts, men inte ens de kommer att räcka till alla som sökt.

– Som det ser ut nu är det väldigt många som sökt stödet så det är översökt flera gånger om än vad det finns pengar. Pengarna kommer först och främst att användas till de som skickat in ansökningar tidigt och fortfarande står i kö. De kommer inte att räcka till nya ansökningar, som det ser ut i dag, säger Andreas Gustavsson på Energimyndigheten.

Ska man söka eller låta bli?

– Jag tycker nog att man ska skicka in en ansökan om man är intresserad, man vet ju inte om regeringen skjuter till ytterligare medel, säger Andreas Gustavsson på Energimyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".