Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Deppiga pappor hamnar ofta i skymundan

"Pappan är ju lika viktig som mamman"
3:12 min
Birgitta Kerstis, barnsjuksköterska Centrum för klinisk forskning. Foto: Filip Annas/SR
Birgitta Kerstis, barnsjuksköterska Centrum för klinisk forskning. Foto: Filip Annas/SR

Nästan tio procent av de nyblivna papporna visar tecken på depressiva symptom. Men det uppmärksammas sällan. Det enligt en avhandling från Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Vart femte barn har en förälder med depressiva symptom och Socialstyrelsen rekommenderar screening av depression för nyblivna mammor. Men även många nyblivna pappor visar tecken.

Birgitta Kerstis är barnsjuksköterska vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. Hennes avhandling visar att 20 procent av de nyblivna mammorna och 10 procent av papporna har depressiva symptom. Hon vill därför se att screening för depression även görs bland papporna.

-Barnets utveckling försämras om föräldrarna har depressiva symptom, så det är ju oerhört viktigt att man identifierar de här föräldrarna så att man kan få hjälp, säger hon.

När mycket fokus läggs på mamma och barn i det tidiga föräldraskapet glöms pappan ofta bort menar Birgitta Kerstis.

-Pappan är ju en lika viktig förälder som mamman. Och ibland så har män svårare att utttrycka mentala problem, så det här är ju som grund för en klinisk bedömning.

Studien visar också att om föräldrarna visar tecken på depression när barnet är tre månader, så ökar risken för separation innan barnet fyllt åtta.

- BVC och mödravården de gör ju ett otroligt jobb men kanske behöver man ännu mer resurser för att även fånga upp pappor, säger Birgitta Kerstis, barnsjuksköterska vid Centrum för klinisk forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".