Åsa Eriksson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Åsa Eriksson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Landshövding Håkan Wåhlstedt och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Landshövding Håkan Wåhlstedt och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Krav om statligt ansvar för infrastruktur på landsbygden

"Idag beroende av privatpersoner och eldsjälar"
4:27 min

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte skogsbrandområdet i Västmanland igår, efterlyste Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson statligt ansvar för infrastruktur på landsbygden.

– Jag skulle önska att vi nästa gång en sådan här katastrof inträffar, har bättre infrastruktur när det gäller att kommunicera med människor. Att vi har bättre fiberutbyggnad, stabilare telefonnät, att vi kan skicka varningsmeddelanden till människors telefoner. Jag tror vi behöver tänka scenarier där allt inte fungerar perfekt, och hur gör vi då, säger Åsa Eriksson (S) kommunalråd i Norberg.

Det pågår ett arbete med att förbereda för fiberutbyggnad på landsbygen, i till exempel Norberg och Fagersta. Har det arbetet skyndats på efter skogsbranden?

– Jag önskar att kunde svara ja, men jag tror att det måste till en annan struktur för att få nån rejäl kraft i fiberutbyggnad i glesbygd. Idag är det väldigt beroende av enskilda privatpersoner och eldsjälar. Jag tror att staten måste ta ett större ansvar, och det är ett av mina budskap idag till landsbygdsministern, säger Åsa Eriksson.

Västmanlands nye landshövding Håkan Wåhlstedt håller med om att kommunikationerna måste fungera även i krissituationer men uttalar inga krav eller löften, utan hänvisar till regeringen och landsbygdsministern.

Socialdemokratiska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht från Haparanda, låter förstå att det finns en hel del pengar och att till exempel teleoperatörer har påtryckningar att vänta.

– Det är väldigt viktigt att vi har modern infrastruktur ute på svensk landsbygd, både mobiltelefoni och datatrafik. Därför har vi i landsbygdsprogrammet anslagit över tre miljarder kronor och i regionala fonden 1,6 miljarder kronor. Så det finns väldigt mycket pengar för att bygga ut fibernätet på svensk landsbygd, säger landsbygdsminstern.

– Sedan måste vår myndighet Post- och telestyrelsen ställa krav på yttäckning när man gör upphandling med mobiloperatörer.

Men det kommer ju alltid att finnas områden där operatörerna inte tycker det är lönt att investera. Kan staten komma att gå in i sådana fall?

– Man måste också styra marknaden. Det är staten som äger frekvenserna, och när man auktionerar ut dem så måste också operatörerna ta ett ansvar för landsbygden.

Så ställer man inte upp med det ena, kanske man inte får det andra?

– Så kan det bli, ja, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".