Nadine Wadelius, Skiljeboskolan.
1 av 2
Nadine Wadelius på Skiljeboskolan i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
Buffébordet på Önstaskolan i Västerås.
2 av 2
Buffébordet på Önstaskolan i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Trivsam miljö kan få ner ljudet i skolrestaurangen

"Nu har vi levande blommor på borden"
1:32 min

Västerås stad har inte tagit något samlat grepp på problemet med buller i skolrestaurangerna. Däremot har man satsat på ett göra matsalsmiljön mer trivsam, vilket i sig påverkar ljudnivån.

Många elever upplever en hög ljud nivå i skolmatsalarna, något som P4 Västmanland kunnat bekräfta efter att ha besökt ett antal skolor i Västerås med bullermätare.

Västerås stad har alltså inte tagit något samlat grepp kring den här frågan, men däremot försöker man få miljön mer trivsam. Det påverkar ljudnivå så att den blir lägre.

– Vi vill att barnen ska känna att de kommer till en restaurang, säger Nadine Wadelius, som jobbar i matsalen på Skiljeboskolan i Västerås.

– Nu har vi levande blommor på borden och ljus runtomkring. Vi har ju strävat efter det här.

Skiljeboskolan är en av flera skolor i Västerås som deltar i projektet "Framtidens mat", som både handlar om själva maten och om miljön i matsalarna.

Borta är kantinvagnarna med vattenbad, i stället serveras en buffé på ett rustikt träbord med varm belysning. Och det här har gjort eleverna lugnare.

Många skolor runtom i Sverige har också vidtagit rent fysiska åtgärder för att få ner matsalsbullret, genom att till exempel köpa in ljuddämpande möbler, använda plastbestick, eller ställa upp skärmar mot disk och kök.

Bo Norrman på Västerås stads restaurangenhet säger att det är många faktorer som påverkar ljudnivån, bland annat hur lokalerna är byggda och hur många vuxna som är närvarande.

Dessutom är schemaplaneringen jätteviktig, menar han.

– Kommer det för många på en gång så blir det automatiskt en hög ljudnivå, säger Bo Norrman till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".